De uitdagingen van een Sourcing Manager bij Stockon

Categorie: Over Stockon
Deel:

We hebben onze afspraak de afgelopen week waarschijnlijk wel drie keer moeten verzetten, maar hij zou niet naar huis gaan voordat het was gelukt. Het was niet makkelijk om hem te pakken te krijgen, maar vandaag babbelen we dan eindelijk met onze Sourcing Manager Sven.

Onze sourcing manager Sven aan zijn bureau

Wat doe je eigenlijk als Sourcing manager?

Ik ben verantwoordelijk voor het aanbod van het assortiment. Daar hoort onder andere bij dat ik ervoor zorg dat producten beschikbaar zijn, dat we nieuwe productcategorieën toevoegen, dat we nieuwe fabrikanten aansluiten en dat we contact onderhouden met huidige leveranciers.

Hoe krijg je dat allemaal voor elkaar?

Ja, bij andere retailers of e-tailers heb je daar vaak een heel team voor. Ik doe het nu samen met Paul (onze Chief Operations Officer) en een andere collega helpt ook, maar het is dus veel van hot naar her rennen.

Volgend jaar komen er wel meer handjes bij voor het assortiment en gaan we ons team uitbreiden, want er is eigenlijk gewoon te veel werk te doen. Ook zijn er een aantal dingen die we dan slim moeten gaan inregelen.

Nu is dat nog lastig omdat we een groeiend, startend bedrijf zijn. Bij een bedrijf dat wat ouder is, zijn de processen al uitgetekend en kunnen die processen geautomatiseerd worden. Hier zijn de processen wel duidelijk, maar kunnen ze ook vrij snel veranderen. Dat maakt het op dit moment nog moeilijk om daar IT oplossingen op te bouwen. Dat moet uiteindelijk natuurlijk wel, want als onze orders blijven groeien wordt het onmogelijk om bepaalde dingen handmatig te doen.

Hoe zorg je ervoor dat de voorraad klopt?

Ik kijk voor het aanvullen van de voorraad naar de orders die we hebben, de orders die we verwachten en naar de historische sales van de producten die we nu hebben. Aan de hand daarvan maken we een prognose en zorgen we dat we voldoende voorraad hebben, maar we kunnen nog niet alles voorspellen.

In een week dat we hard groeien, kan dat ervoor zorgen dat we op het gebied van replenishment achter de feiten aan lopen. We zijn nog aan het ontdekken hoe we ervoor kunnen zorgen dat we dit in de toekomst beter kunnen voorspellen.

Wat is het verschil tussen nu en toen je net bij Stockon kwam?

Toen ik er net bij kwam, zouden we alleen houdbare producten doen. En nu zijn we een koelhal van 4.000 vierkante meter aan het inrichten, zodat we ook groente en fruit kunnen gaan leveren.

Verse zuivel en brood waren al lastige producten, maar groente en fruit zijn een beetje de Champion’s League binnen online food. Het is een stuk complexer om deze producten toe te voegen en daarom kost het ook meer tijd. Nu ligt ons tempo behoorlijk hoog als je het vergelijkt met de rest van de markt, maar het gaat natuurlijk nooit snel genoeg.

Wat zijn de uitdagingen voor een Sourcing Manager?

Mensen denken vaak dat je op kantoor op een knop drukt en dat dan het magazijn vol staat. Of dat wanneer je een product toe wil voegen, er de volgende dag gelijk vijf producenten in de rij staan die willen leveren. Het kost allemaal tijd, want als je iets doet, wil je het ook goed doen.

Dat het veel tijd kost komt deels natuurlijk ook omdat we een nieuwe werkwijze hebben. We zijn in principe een platform dat consumenten in contact brengt met producenten. Daar helpen we producenten nu nog veel bij. Op den duur willen we wel dat zij zelf hun voorraad gaan beheren en producten toevoegen. Dat is in ieder geval mijn blik op de toekomst, maar in de tussentijd moeten er nog wel een aantal noten gekraakt worden.

Wat is de volgende stap voor Stockon?

We zijn op dit moment ook bezig met analyses van wat er nog mist in ons assortiment. We weten natuurlijk dat we op dit moment nog vers missen. Dat is een open deur. Maar welke producten missen klanten verder nog? Daarbij is het belangrijk dat we naar feedback van de klant luisteren en datagedreven werken. We krijgen al veel verzoekjes voor het assortiment via de chat, maar we willen daar graag meer diepgang. Een mooie uitdaging, want iedereen’s voorraadkast ziet er weer anders uit.

Ben jij hierdoor benieuwd geworden naar ons assortiment? Bestel jouw No Waste Bread en verse zuivel in de app!

Deel:

Download de app_

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief