In de stocklight: alles en meer over batterijen

Categorie: Boodschappen Leestijd: 4
Deel:

Het zijn van die herkenbare momenten: de afstandsbediening weigert wanneer je wil zappen. Je kijkt al dagen naar een klok die stilstaat. Het is plotseling rustig in huis, omdat dat herriemakende stuk speelgoed eindelijk begint te haperen (oke, deze is best fijn). Ze zijn zo geïntegreerd in je huishouden dat je ze pas mist als ze het niet meer doen. We hebben het natuurlijk over batterijen.

Hoeveel batterijen heb jij in huis?

klokje heeft batterijen nodig
Uit een onderzoekje van Stibat (Stichting Batterijen) bleek dat een huishouden gemiddeld maar liefst honderd batterijen in huis heeft. Tel maar op: die twee AAA-tjes uit je afstandsbediening, die ene in je weegschaal en uiteraard die in je brandmelder. We kunnen zo nog wel even doorgaan. Eenmaal leeg verdwijnen ze vaak in die ene lade waar de zon niet schijnt. Zo kom je snel aan honderd stuks!

Haal alles uit je batterijen

Om het meeste uit je batterijen te halen, kun je ze het best op kamertemperatuur bewaren. Te warm en ze kunnen chemische vloeistoffen lekken (deze stoffen zijn giftig, dus niet aanraken). Te koud en de spanning gaat verloren. Die fabeltjes over dat je ze in de koelkast moet bewaren, hoef je dus niet te geloven.

250 BC: batterijen voor Christus

batterij in een pot
Wist je dat de eerste batterij misschien wel veel ouder is dan gedacht? Tenzij jij natuurlijk wel direct vermoedde dat ze uit het oude Babylon (250 BC – 250 AD) kwamen. De eerste exemplaren bestonden uit een keramieken pot, een koperen pijp, een ijzeren staaf en een zure vloeistof.

Dit werkte dus volgens hetzelfde principe als de moderne variant waarbij door middel van een chemische reactie energie wordt opgewekt. Het voltage ging nergens over, dus deze primitieve potten werden waarschijnlijk niet op dezelfde manier gebruikt als wij nu doen, maar het werkte wel!

Hoe je het ook draait of keert, een leven zonder batterijen kunnen we ons niet meer voorstellen. En dat hoeft ook niet, want we bezorgen ze gewoon. Let wel op dat je ze recyclet na gebruik. Dat is lief voor het milieu.

Deel:

Download nu de app_

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws van Stockon? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.