In the stocklight: spaghetti en andere pasta

Categorie: Boodschappen Leestijd: 2 min.
Deel:

Gedroogde pasta is één van de meest awesome dingen die je in huis kunt hebben. Het is de makkelijke basis voor gerechten die niet alleen heerlijk smaken, maar ook binnen 10 minuten op tafel staan. Dat zien wij ook terug in onze app. Onze klanten bestellen en masse grote hoeveelheden pasta. Keer op keer. Vandaar deze lijst met feitjes over pasta die jij misschien nog niet wist.

Koolhydraten als een malle


Pasta bevat heel veel koolhydraten. Daarom wordt het door veel duursporters gegeten. Maar niet alleen koolhydraten maken pasta zo voedzaam, maar ook vezels, eiwitten, B-vitamines en mineralen. In ‘gewone’ pasta zitten overigens veel minder vezels dan volkorenpasta. Voor die laatste worden hele graankorrels gebruikt. En daar zit gewoon veel meer in.

Pasta komt uit de Verenigde Staten of Frankrijk


Althans, het graan dat ervoor gebruikt wordt. De tarwesoort waarvan pasta wordt gemaakt heet durum en groeit alleen in landen met een redelijk warm klimaat. Frankrijk en de Verenigde Staten nemen het grootste deel van de wereldproductie voor hun rekening. Tarwe in Nederland is niet goed genoeg voor de pasta, die wordt gebruikt voor veevoer.

Het aantal pastagerechten is enorm


Er wordt gefluisterd dat er meer varianten pastagerechten zijn dan het aantal zandkorrels op aarde – of zelfs het aantal atomen in het heelal. Of dat echt waar is, weten we niet, maar het is mogelijk om een leven lang elke dag een unieke pasta te eten. Het enige wat je nodig hebt is fantasie en de allerbeste ingrediënten die je kunt vinden.

Houdbaarheid droge pasta


Droge pasta is lang houdbaar. Heel erg lang houdbaar. De meningen zijn daarover verdeeld. Sommigen beweren 2 jaar, anderen zeggen dat droge pasta een eeuwigheid houdbaar is. De ware liefhebber maalt daar natuurlijk niet om, want die heeft de pasta al lang verwerkt in een overheerlijke maaltijd. Let wel, droge ‘normale’ pasta is véél langer houdbaar dan de volkoren variant. Dat komt door de oliën en vetten die in de ‘gezonde’ variant zitten.

Wat nou Verenigde Staten en Frankrijk? Pasta komt uit Azië!


Nou ja, de legende zegt in ieder geval dat de Italiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo de deegslierten ergens in de 13e eeuw uit Azië meebracht. Zijn collega-Italianen waren daar zó enthousiast over, dat ze het prompt tot nationaal gerecht bombardeerden. Denk daar maar aan als je de volgende keer een bakje bami van de Chinees op je bord uitstort. 🙂

Verspilling door hoeveelheid pasta niet goed af te meten


Er wordt vaak te veel pasta gekookt. Ja, we weten dat het lekker is, maar soms zijn je ogen nou eenmaal groter dan je maag. En dan krijg je dus een overschot. Hoewel koude pasta (met saus) uitstekend op een later tijdstip genuttigd kan worden, is het niet verkeerd om gewoon de juiste hoeveelheid te koken. Neem daarvoor ongeveer 75 tot 100 gram per persoon. De meeste pastaverpakkingen bevatten 500 gram. Die zijn dus geschikt voor 5-6 personen.

Weet jij nog iets bijzonders over pasta?

Dit zijn de feitjes die wij klakkeloos uit ons hoofd kunnen opdreunen. Weet jij er meer? Laat het ons weten 🙂

Deel:

Download de Stockon app_

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws van Stockon