Sinterklaas bij Stockon: koken met restjes snoepgoed

Categorie: Koken met je voorraad Leestijd: 5 minuten
Deel:

’T Heerlijk avondje is geweest, wat was het weer zoet.
Maar als je dit leest, zit je waarschijnlijk nog met een berg snoepgoed.
Wat te doen met dat overgebleven lekkers?
Weggooien? Op de boot naar Spanje? Nog iets gekkers?
Weggooien is zonde!
Dus wij twijfelden geen seconde.
Met deze tips geniet je snel van een lekkere traktatie.
Of geef ‘m weg en doe iemand anders een plezier met jouw creatie.

een kruidnoten hartje

Kokkerellen met kruidnoten

De een noemt ze kruidnoten, de ander weer pepernoten. Waar we het wel over eens zijn is dat ze een van de allerlekkerste overblijfselen van Sinterklaasavond zijn. Maar weet jij niet meer wat je ermee aan moet? Dan is dit recept voor pepernoten-tosti’s misschien iets voor jou! Wat heb je nodig voor een pepernoten-tosti:

 • 2 sneetjes no-waste bread
 • Speculoospasta
 • een hand vol pepernoten
 • Marsepein

Smeer beide boterhammen aan een kant in met Speculoospasta. Beleg het eerste sneetje No-Waste bread met de pepernoten. En leg vervolgens een stuk platgedrukt marsepein aan op de pepernoten laag. Maak je tosti compleet door het bouwwerk af te dekken met het tweede sneetje en bak deze ongeveer 5 minuten in het tosti-ijzer. TIP: mocht je nog een stukje chocoladeletter over hebben, smelt deze dan voor een extra lekkere chocolade dip!

Chocoladeletters en restjes snoepgoed over?

Geen nood! Met dit recept verwerk je ze in een heerlijke Rocky Road. Je hebt eigenlijk niet meer nodig dan je overige chocoladeletters en al het andere overgebleven lekkers wat er goed bij smaakt. Je verzamelt alle restjes snoepgoed die je nog in huis hebt, je smelt je chocoladeletters langzaam in de pan en giet het in een bakvorm.

Rocky road van Sint snoepgoed

Daarna kan je je creativiteit de vrije loop laten. Strooi met pepernoten, kies voor verschillende kleuren tum-tummetjes of experimenteer met fruit voor een verrassende smaakcombinatie. Nadat je alle gewenste lekkernijen door je chocola gemengd hebt, laat je het in de koelkast opstijven. Na twee uur kan je genieten van al jouw favo snoepgoed in een heerlijke guilty pleasure. Let op: deze is niet geschikt voor calorieëntellers 😉

No Bake Pepernoten kwarktaart

Ook deze taart van overgebleven snoepgoed is gemakkelijk te bereiden, want er komt namelijk geen oven aan te pas. Wat je wel voor deze taart nodig hebt is:

 • 8-10 gelatineblaadjes (8 voor een zachtere structuur, 10 voor een stevige taart)
 • 1000g magere kwark
 • 60g roomboter
 • Zoetmiddel (denk hierbij aan honing, suiker of agavesiroop)
 • 350g pepernoten
 • Chocola voor garnering
 • Springvorm (+/- 26 cm)

Begin met het weken van de gelatineblaadjes in een schaaltje met water. Terwijl je dit laat staan, vermaal je ongeveer de helft van de pepernoten tot je alleen nog fijne kruimels hebt. Smelt de roomboter in een pan en voeg bij het pepernotenmeel. Meng dit vervolgens tot een smeuïg deeg waarmee je de bodem van de springvorm bekleedt. Druk dit goed aan en zet weg in de koelkast.

kwarktaart met pepernoten en chocola

Vervolgens meng je de kwark met een zoetmiddel naar keuze (je mag hier helemaal zelf besluiten hoeveel je lekker vindt). Knijp vervolgens de gelatine uit en los deze op zoals op de verpakking beschreven staat. Daarna roer je het opgeloste mengsel door de kwark en voeg daarna de overige helft van de pepernoten toe. Het gehele mengsel kan je over de taartbodem uitsmeren. Zorg dat je nog een handvol pepernoten over houdt om de taart aan de bovenkant mee te versieren.

En nu is het wachten! Zorg ervoor dat je taart minimaal 4 uur in de koelkast kan opstijven. Daarna kan je ‘m uit de koelkast halen en garneren met een beetje gesmolten chocola. Nu is je creatie klaar op opgegeten te worden en kan je genieten van de heerlijke restjes van Sinterklaas.

Sharing is caring

Het is natuurlijk nóg leuker om dit lekkers te delen met je vrienden of met mensen die het goed kunnen gebruiken. Mocht jij na Sinterklaas niet meer op je strooigoed zitten te wachten dan kan je het natuurlijk ook altijd doneren aan de lokale voedselbank bij jou in de buurt. Zo kan je op Voedselbank Nederland kijken waar er bij jou in de buurt een inzamelpunt is voor de mensen uit jouw stad. Want sharing is caring!

Deel:

Download de app_

schrijf je in voor onze nieuwsbrief