Stoppen met verspillen: met deze tips begin je vandaag nog

Categorie: Over Stockon Leestijd: 5 minuten
Deel:

Het is inmiddels meer dan 20 jaar geleden dat de laatste elfstedentocht werd geschaatst en zelfs Trump moest toegeven dat het klimaat wel degelijk verandert. We kunnen niet meer doen alsof er niets aan de hand is: het is tijd om te stoppen met verspillen. Maar het blijft lastig, want waar moet je in hemelsnaam beginnen!?

Niemand wil vastzitten aan beperkingen en moeilijke regeltjes, maar we willen allemaal (hopelijk) wel bijdragen aan een schonere wereld. Een bekend en vaak opgeworpen bezwaar is dat het te duur is om je verantwoordelijkheid te nemen. Zonnepanelen, elektrische auto’s, de vaak iets prijzigere producten die al dan niet biologisch of maatschappelijk verantwoord zijn geteeld. We kunnen toch niet verwachten dat iedereen dat zomaar ophoest?

Toch zijn lang niet alle (kli)maatregelen moeilijk te realiseren. Sterker nog, de makkelijkste implementeer je gewoon zelf iedere dag in en om jouw huis. En vaak helpen ze ook weer bij het besparen van geld! Mooi toch? Zo help je niet alleen de wereld, maar ook jezelf (jezelf dubbel, dus win-win-win).

Koop groente en fruit van het seizoen

We zijn allemaal gewend dat de supermarkt het hele jaar vol ligt met alle mogelijke producten. Trek in aardbeien in oktober? Dan haal je ze gewoon toch? Maar eigenlijk is het veel beter als je groente en fruit koopt die op dit moment in het seizoen zijn.

vrouw houdt verschillende pompoenen in haar armen
En dat wil echt niet zeggen dat je altijd hetzelfde moet eten. Het betekent vooral dat je beter moet opletten waar je groente en fruit vandaan komen. Dus als je de volgende keer in de winkel staat check het dan even via de Groente- & Fruitkalender. Dan weet je gelijk of je jouw aardbeien met een gerust hart mee naar huis kan nemen of dat je beter iets anders kan kiezen.

Doe het licht uit

Het wordt eerder donker, dus de lampen gaan eerder aan. Dat is ook wel zo gezellig, maar soms overdrijven we een beetje. Er hoeft in de slaapkamer geen lamp te branden als jij in de woonkamer zit. Let er dus op dat je de lichten uitdoet als je een kamer verlaat.

Hangende gloeilampen in een witte kamer
Ook kan het slim zijn om je lampen te vervangen door LED-verlichting. Ze zijn een stuk zuiniger dan de gewone gloeilamp, ze gaan een stuk langer mee en in tegenstelling tot de ‘ouderwetse’ spaarlamp heb je direct licht als je ze aandoet. Een LED-lamp verbruikt ongeveer 10% van de energie die nodig is voor een gloeilamp, dus dat kan in een jaar toch weer geld schelen.

Trui aan, kachel uit

De kachel hoeft natuurlijk niet uit, maar doe ‘m als je thuis bent een graadje lager dan je gewend bent en sluit alle deuren, zodat je geen warmte verliest. Daarnaast kun je energie besparen door alleen de ruimtes waar je bent te verwarmen. Net als bij de verlichting: in je slaapkamer hoeft de kachel niet aan als jij in de woonkamer zit.

vrouw op de bank met een deken leest tijdschrift
Vergeet ook niet om de kachel lager te zetten als je naar bed gaat of wanneer er overdag niemand thuis is. Een slimme thermostaat kan daarbij helpen. Zo kun je jouw huis efficiënter verwarmen en verbruik je minder gas. Daar worden we allemaal blij van.

Gooi voedsel niet zomaar weg

Deze is eigenlijk vrij algemeen, maar toch belangrijk. In Nederland gooien we namelijk ieder jaar per persoon ruim 40 kilo voedsel weg. En dat komt toch weer makkelijk neer op €140 per jaar. Gelukkig kun je dit vrij makkelijk voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld een maatbeker voor pasta en rijst, zodat je niet te veel kookt. Of verwerk restjes groente in een soep. Zolang je de basics in je voorraadkast hebt, kun je alle kanten op en wat is er nou fijner dan een warme kom soep als het buiten koud is.

Een kom pompoensoep met chilivlokken

Bonus Tip

Het is een stuk kouder buiten, maar dat kan ook z’n voordelen hebben. Heb je een tuin of balkon en geef je binnenkort een feestje, dan kun je bijvoorbeeld een krat bier buiten neerzetten! Gratis en voor niets gekoeld door moeder natuur. Het moet wel leuk blijven.

Deel:

Download nu de app_

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws van Stockon? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.