Stockon is klimaatneutraal

Bij Stockon vinden we het belangrijk dat boodschappen doen duurzamer wordt. Daarom is Stockon trots op het feit dat wij een gegarandeerd klimaatneutrale boodschappenservice zijn. Lees hier hoe we dat doen.

Onze missie: collectief verspilling tegengaan

Bij Stockon zijn we tegen alle soorten verspilling: geldverspilling, tijdverspilling en uiteraard verspilling in de duurzame zin. Dus al die autoritjes naar de supermarkt? Wij komen je boodschappen gewoon thuis brengen. Producten weggooien, omdat ze over de datum zijn? Onnodig met onze slimme app! Een huis vol plastic tasjes? We gebruiken liever onze milieuvriendelijke papieren tassen en als het écht niet anders kan, dan biologisch afbreekbaar plastic. Op deze manier dringen we gezamenlijk onze CO2-uitstoot terug en zetten we een stapje richting een duurzamere wereld.

Daarom is Stockon vanaf vandaag een klimaatneutrale boodschappenservice. Daardoor hebben wij niet langer een negatief effect op het klimaat.

Doe je mee?

Download dan de app

Hoe word je klimaatneutraal?

1. Inzicht krijgen

Inzicht krijgen in je eigen CO2-footprint is een belangrijke stap naar klimaatneutraliteit. Alleen door te weten wat je uitstoot is kan je verbeteringen maken. Stockon wordt hierin geholpen door de Climate Neutral Group. Dit is een onafhankelijke partij die bedrijven en individuen helpt met klimaatneutraal worden. Deze groep heeft gemeten wat wij als service uitstoten en helpt ons met de volgende stappen.

Lees meer over de Climate Neutral Group

2. Reduceren

Doordat we direct leveren van producent naar consument is onze logistieke keten in de meeste gevallen nu al CO2 efficiënter.  Ook gaan we binnenkort over op 100% FSC gecertificeerde recycled papieren tassen. Daarnaast is onze logistieke partner PostNL hard op weg om verdere CO2 inefficiënties weg te werken. Op deze manier heeft Stockon samen met PostNL nu al invloed op de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. 

Meer over wat PostNL doet

 

3. Compenseren

Bij een service zoals Stockon is er altijd sprake van enige vorm van uitstoot. Met behulp van de Climate Neutral Group compenseert Stockon voor elke ton CO2 die we uitstoten. Dit gebeurt in de vorm van het Uganda Efficiënt Cookstove Project. Door geld vrij te maken voor cookstoves in Oeganda, zorgen we ervoor dat er daar minder CO2-uitstoot plaatsvind. Zo compenseren wij voor onze eigen CO2-uitstoot en zijn we officieel een klimaatneutrale service.

Meer over het keurmerk en onze klimaatneutraliteit

Compenseren met cookstoves in Oeganda

We proberen onze uitstoot uiteraard zoveel mogelijk te reduceren, maar de uitstoot die we niet kunnen vermijden, compenseren we! Dit doen we door te investeren in het Uganda Efficiënt Cookstove Project dat de lokale productie, distributie en verkoop van cookstoves in Oeganda mogelijk maakt.

Maar liefst 90% van de bevolking in Oeganda kook dagelijks op een open vuur en ademt daarbij schadelijke rook in. Wereldwijd sterven ieder jaar meer dan 4 miljoen mensen aan longziektes die worden veroorzaakt door het inademen van deze rook. Niet alleen dat: er worden ontzettend veel bomen gekapt om te voldoen aan de vraag naar brandhout.

De cookstoves verbruiken tot wel 50% minder brandstof dan het koken op een open vuur en er komt minder rook vrij. Daardoor zijn ze CO2-vriendelijker en dragen ze bij aan een hogere levensstandaard voor de lokale bevolking.

Hoe dragen wij een steentje bij in de strijd tegen klimaatverandering?

We zijn ons ervan bewust dat er ontzettend veel factoren zijn die invloed hebben op het klimaat, maar elke gezette stap is een beetje vooruit. Wij richten ons daarom op de factor die we direct kunnen beïnvloeden: het reduceren en compenseren van onze uitstoot. Stockon is daarom vanaf vandaag een klimaatneutrale boodschappenservice.

Maar hier willen we bij lange na nog niet tevreden mee zijn. Stockon is het wiel in een keten van vele partijen. En wij gaan ons uiterste best doen om onze klimaatneutrale visie over te brengen op al deze partijen. Dit noemen wij onze cirkel van invloed uitbreiden. Hieronder zie je de verschillende stappen die wij daarin bepaald hebben.

>
<

1 – Boodschappenservice is klimaatneutraal

Vanaf vandaag is onze eigen service dus klimaatneutraal gegarandeerd. En we hebben onze tassen een upgrade gegeven. De plastic tas is gemaakt van 80% gerecycled materiaal, en de papieren tas is gemaakt van volledig gerecycled papier.

Als klimaatneutraal gegarandeerde boodschappenservice hopen wij het bewustzijn onder onze klanten en partners te vergroten en CO2-reductie te (blijven) stimuleren. Dat brengt ons bij de volgende stappen.

2 – Klimaatneutrale werknemers

Ook compenseren wij sinds eind 2018 voor de uitstoot van onze werknemers. Iedereen die voor Stockon werkt wordt dan ook aangemoedigd om de uitstoot van zijn of haar eigen huishouden terug te dringen. Bijvoorbeeld door vaker de fiets of het OV te pakken en naar energiebesparende maatregelen in de woning te kijken.

3 – Klanten helpen om klimaatneutraal te worden

De derde stap die we willen zetten is het bedenken van programma’s om onze klanten het zo makkelijk mogelijk maken hun steentje bij de dragen. Want als alle klanten van Stockon ook klimaatneutraal gaan, dan zijn we echt goed op weg naar een betere wereld.

4 – Partners klimaatneutraal

Deze laatste stap is een lange-termijn project. Door zelf te laten zien hoe goed het is om als dienst klimaatneutraal te zijn, geven we het goede voorbeeld voor onze partners. Wij trachtten door dialoog en goede ideeën om hen ook inzicht te laten krijgen in hun uitstoot, om daarna maatregel voor reductie en compensatie te nemen. Dit zal het zeer impactvol zijn op de weg naar een beter klimaat, maar het is helaas niet vandaag nog geregeld. Daarom staat het bij ons op de planning.

We doen het samen

Met onze acties en ambities sluiten wij ons aan bij de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Alleen met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat onze wereld goed bewoonbaar blijft. Stockon focust zich op doel 13, namelijk het actie ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan.

We maken nu de eerste stappen, maar het plan voor de toekomst is duidelijk. En daar komen we alleen samen. Heb jij goede ideeën over stappen die we samen zouden kunnen ondernemen? Kom met ons kletsen in de chat, of bezoek ons kantoor voor een eerlijk kopje koffie en een goed gesprek! Of bekijk onze vacatures en kom met ons meewerken aan een groenere wereld.